Tradiční mezinárodní turnaj

O víkendu 12. až 14. ledna 2024 hostila naše ZDT Arena tradiční mezinárodní turnaj dorosteneckých kategorií Sokol Cup. Turnaj má v této kategorii v České republice velkou prestiž. Mezi tradiční účastníky totiž patří takové mládežnické akademie jako je německé Lipsko či maďarská NEKA. Mezi letošními účastníky byl i další maďarský klub – akademie Balatonfuredi. I mezi českými účastníky najdeme elitní české týmy. Domácí Nové Veselí, pražská Dukla či Talent Plzeň.

Turnaj byl letos zařazen dokonce mezi Sletové soutěže České obce sokolské, které probíhají během tohoto roku a vyvrcholí sokolským Sletem na přelomu června a července v Praze.

V mladším dorostu soupeřilo 6 týmů, ve starším pak 4 celky. Souhrnné výsledky jednotlivých dnů i konečné pořadí, fotomomentky či krátké hodnocení trenérů včetně videoreportáže, to vše najdete níže v článku!

V kategorii mladších dorostenců nastoupilo šest týmů ve dvou tříčlenných skupinách,

jejichž výsledky určily týmy, jenž si to rozdají o konečné pořadí. Kategorie starších dorostenců nabídla zápasy 4 týmů v jedné základní skupině, ve kterém si to týmy rozdaly každý s každým. Tři české kluby doplnilo německé Lipsko. 

Výsledky za jednotlivé dny

Pátek 12. 1. 2024

Sobota 13. 1. 2024

Neděle 14. 1. 2024

Hlavní trenér starších dorostenců Róbert Barta hodnotí letošní ročník turnaje„V prvé řadě musím poděkovat každému, kdo se podílel na organizaci tohoto mezinárodního turnaje. Děkujeme partnerům, děkujeme dobrovolníkům, kteří strávili tři dny v hale a zabezpečili plynulý chod turnaje. Myslím si, že velmi kvalitního turnaje. Co se týká našeho družstva, jsem rád, že více než po měsíci a půl jsme měli možnost odehrát tři kvalitní zápasy, které nám ukázaly, kde máme rezervy. Myslím, že to bylo to nejpodstatnější. Viděli jsme, jak se chlapci chovají a jak reagují v náročných zápasech v krizových situacích, a myslím, že jsme dostali reálný obraz, kde se nacházíme. To je pro nás nejpodstatnější, abychom dokázali během zbytku zimní přípravy krok za krokem odstranit naše nedostatky, abychom byli na začátek sezony maximálně připravení. Osobně jsem tedy za turnaj velmi rád, samozřejmě výsledky nás mrzí, ale v prvé řadě šlo o to, abychom viděli různé složení týmu, jak v útoku tak obraně, a víme, kde nás takříkajíc tlačí bota.“

Konečné pořadí turnaje

 

Dvojzápas o celkové páté místo čekal náš tým proti známému soupeři Dukle Praha. Kluci dvakrát vyhráli a na domácím turnaji obsadili páté místo.

V semifinále byl vidět maďarský souboj, který vyzněl lépe pro tým NEKA. Druhé semifinále přineslo velkou bitvu německého Lipska a Talentu Plzeň. Český tým si se soupeřem poradil a ve finále je tak čekal souboj o zlato proti maďarskému soupeři. Lipsko tak v neděli nastoupilo v boji o bronz proti maďarskému Balatonfuredi. A že bylo na co se dívat! Souboj o bronz i zlato nabídly divákům skvělou podívanou. Z bronzu se nakonec radovalo německé Lipsko… a finále? Tam si Talent Plzeň vyšlápl na maďarského soupeře, kterému vrátil porážku ze základní skupiny, a celý turnaj v této kategorii vyhrál.

V kategorii starších si se všemi soupeři poradilo německé Lipsko a slaví zlaté medaile. V českých soubojích

byla nejlepší Dukla Praha, která porazila jak náš tým

tak i Talent Plzeň, a brala stříbrné medaile.

Bronz pak slavila Plzeň, která porazila náš tým,

který tak na domácím turnaji zapsal 4. místo.

Fotomomentky z turnaje:

Celou fotogalerii najdete na našem Facebooku.

Videoreportáž z turnaje:

Děkujeme všem týmům za účast, fanouškům za podporu a všem dobrovolníkům

z řad organizátorů za úspěšný turnaj!

Sokol Cup je letos součástí sletových soutěží České obce sokolské. Od ledna do června 2024 v nich změří síly 4000 sportovců ve 13 sportech a spolu s pořadateli těchto akcí tak vyjádří svoji podporu. XVII. všesokolskému sletu a naplní motto „Slet spojuje“ – sport a umění, mládí i zkušenost, výkonnostní sport se sportem pro všechny, ale i jednotlivé sokolské sporty dohromady. Ať už jde třeba o mladé házenkáře v Novém Veselí, plážové volejbalisty a volejbalistky v Brně, mladé atlety v Kolíně nebo klání sokolských týmů Sokol Pardubice – Sokol Vinohrady ve florbalové nejvyšší soutěži.

Pestrost sokolského sportu ukáže také speciální přehlídka Sokol Gala v pražské O2 Aréně, která se uskuteční v rámci sletového týdne. Do něj se od 30. června do 5. července 2024 zapojí v hlavním městě až 20 000 lidí. Program nabídne průvod centrem metropole, mši v katedrále svatého Víta, slavnostní zahájení a sokolské nastudování Lucerny v Národním divadle či pódiová vystoupení v centru Prahy a vyvrcholí velkolepými hromadnými skladbami ve Fortuna Areně v Edenu. 

Děkujeme též za podporu naší střešní organizaci České obci sokolské, která je tradičním

hlavním partnerem našeho turnaje, který je zařazen mezi Sletové soutěže 2024. 

Veškeré aktuality a novinky sledujte na našich sociálních sítích!